Genf városának és környezetének közel egyharmada a nemzetközi szervezeteknél végez tevékenységet. Több mint 350 ilyen szervezet működik a városban, amelyek közül természetesen az Egyesült Nemzetek Szervezete a legfőbb. A városban 170 állandó képviselet van kiegészülve a megfigyelői státuszú missziókkal. Így az egyéb helyeken ritka diplomata rendszámos autók szinte ellepik a város forgalmas utcáit. 

Az ENSZ épülete eredetileg az elődszervezet Népszövetség székházának épült, tervezésében nemzetközi tervező csapat - köztük magyar szereplő is - vett részt. Az épületkomplexum 1936-ban készült el, a neve pedig "Nemzetek Palotája", amely Svájc által adományozott hatalmas parkosított telken terül el. A területet eredetileg egy módos gyűjtő adományozta a városnak egy feltétellel, a pávái maradhatnak a korábban megszokott területükön, a hagyomány megmaradt, így nem ritka, hogy a nagykövetek között hatalmas pávákkal is találkozhatunk. 

A grandiózus épületegyüttes  közel 600 méter hosszú, saját banka, postahivatala, orvosi rendelője is van, összesen 34 konferencia terem és több ezer irodahelyiség található. Az udvaron található az armilláris éggömb, amely az égbolt csillagjegyeit mutatja be ezüstözött csillagokkal. Az éggömb a Woodrow Wilson alapítvány ajándéka, emléket állítva Wilson elnök a Népszövetség létrehozásában folytatott tevékenységéért.