A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) idén a zöld jövő és az innováció kapcsolatát választotta a minden év április 26-án ünnepelt Szellemi Tulajdon Világnapja témájává. A téma hazánk számára is rendkívüli relevanciával bír, hiszen a Fenntartható Fejlődési Célok és az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás végrehajtása a magyar kormány egyik kiemelt prioritása.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium idén készítette el Magyarország Klíma- és Természetvédelmi Akciótervét, amelynek célja, hogy hazánkat 2050-re klímasemleges országgá tegye. Az innováció a célok eléréshez elengedhetetlen, hiszen a megújuló energia, az energiahatékonyság, a közlekedés zöldítése mind innovációs megoldásokat kíván. Ezeknek az innovatív megoldásoknak a szellemi tulajdonjogi védelme pedig meghatározza azok felhasználási lehetőségeit is.

A Szellemi Tulajdon Világnapján 2020-ban tehát azokat a feltalálókat, újítókat ünnepeljük, akik a környezetvédelem, az emberiség zöld jövője érdekében hasznosítják tudásukat.

https://www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday/