Ahogy a COVID-19 világjárvány is jelzi számunkra, Dr. Semmelweis Ignác öröksége és munkássága napjainkban is legalább olyan fontos, mint 200 évvel ezelőtt. A Semmelweis által feltárt tudományos összefüggések mind a mai napig meghatározó módon hozzájárulnak a fertőző betegségek elleni küzdelemhez. Ez a küzdelem más formában továbbra is tart. Az anyák megmentőjeként tisztelt Semmelweis munkássága révén számtalan emberéletet sikerült megmenteni. Tudományos megállapításai – elég ha csak a kézmosás és a fertőtlenítés fontosságát emeljük ki – ma is követendők.

Nem csoda tehát, hogy az általa elért eredményekről születése után több mint 200 évvel is megemlékezük. A bicentenáriumi megemlékezések keretében, 2019-ben, az Egészségügyi Világszervezet genfi székházának központi csarnokában kapott mellszobrot. A szoboravatási ceremónián a WHO főigazgatója, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus példaértékű hősként aposztrofálta Semmelweist, akinek az örökségéből mind a mai napig merít a szervezet.

Semmelweis életéről és munkásságáról, valamint a koronavírus járvány elleni küzdelemmel kapcsolatos összefüggésekről többet is megtudhat, ha ellátogat a Magyar Nemzeti Múzeum online kiállítására, amely az alábbi linken elérhető:

https://semmelweisignac.blog.hu/

A fenti honlapot a MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum készítette és üzemelteti, s a tartalom jogtulajdonosa az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár.