Képviseletünk beosztott diplomatája, Vattai Tamás, elnökölt a megelőző egy évben a WTO Szolgáltatáskereskedelmi Bizottságát.

Miután a bizottság munkáját sikerült újra aktivizálni, az üléseken olyan témák szerepeltek, mint a digitális kereskedelem mérése, a tagok pénzügyi és telekommunikációs szektorban tett, illetve a természetes személyekre vonatkozó GATS vállalásai.

 

 

A szolgáltatások kereskedelme szolgáltatások kereskedelme dinamikusabban nőtt az elmúlt két évtized során, mint az áruk kereskedelme. A szolgáltatások fontos inputokat biztosítanak más gazdasági tevékenységekhez, megkönnyítik az árukereskedelmet és elősegítik a nemzetközi ellátási láncok hatékony működését. Hozzáadott érték alapon a szolgáltatások kereskedelme a nemzetközi kereskedelem közel felét teszik ki. A COVID-19 válság még inkább megmutatta az online vásárlásokat és tevékenységeket lehetővé tevő (például a telekommunikáció és a számítógépes) szolgáltatások fontosságát, továbbá a pénzügyi, szállítási és logisztikai szolgáltatások szélesebb infrastrukturális szerepét az árukereskedelem és a gazdasági növekedés elősegítésében.