Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2020-ban ünnepli fennállásának 75. évfordulóját. A kerek évforduló emelkedettségét egy világjárvány árnyékolja be, amely felhívja a figyelmet arra, hogy korunk globális kihívásaival csak közös erővel tudunk szembenézni. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy 2020-nak a párbeszéd évének kell lennie annak érdekében, hogy egy mindenki számára jobb jövőt építhessünk fel. Ennek érdekében hirdette meg az ENSZ genfi irodája 2020 májusában a Future We Want (A jövő, amit akarunk) c. nemzetközi művészeti versenyt, amelyre a világ összes Genfbe akkreditált állandó képviselete pályázhatott. Az első három helyezett Litvánia, Liechtenstein és Kína alkotása lett, azonban 2020. október 22. és november 12. között az összes beküldött képet kiállítják a Nemzetek Palotájában. A nemzetközi művészeti kiállításon Magyarország Herbszt László Organic c. alkotásával büszkélkedhet.

A kiállítás megnyitóján Magyarország állandó ENSZ képviselője, Horváth Zsuzsanna nagykövet asszony is tiszteletét tette és felavatta a Magyarország által benevezett művészeti alkotást.

 

 

A Future We Want címet nem csak a kiállítás viseli, hanem a fenntartható fejlődési célokról (SDG) szóló, 2012-ben Rio de Janeiroban megtartott Rio+20 konferencia záródokumentuma is. A konferencia során, a ma ismert 17 SDG kidolgozására az ENSZ Közgyűlés egy 30 tagú nyílt munkacsoportot állított fel, amelyet társelnökség formájában Magyarország nevében Kőrösi Csaba és Kenya nevében Macharia Kamau vezették. Magyarország nemzetközi fejlesztési stratégiáiban azóta is kiemelt helyet foglal el az SDG-k elérése és a legkevésbé fejlett régiók támogatása.

 

Forrás: IISD, 2013

                                                                                   Forrás: IISD, 2013

 

A Covid-19 világjárvány kritikus hatással volt a globális fenntartható fejlődésre, és a 17 SDG elérésében is lassulást hozott. A 2020 áprilisában megjelent SDG jelentés szerint a vírus 2020-ban 71 millió embert taszított szegénységbe, 500 millió gyermeket tartott távol a tanulás lehetőségétől, 30%-kal megnövelte a családon belüli erőszak előfordulását, valamint a nagy gazdasági válság óta a legsúlyosabb gazdasági recesszióval állította szembe a világot. Ezekben a nehéz időkben az ENSZ folyamatosan felhívja az államok és állampolgárok figyelmét az összefogás és az empátia fontosságára, mert csak így tudjuk átvészelni a válságot, és egy jobb, fenntarthatóbb jövőt építeni.