2 Nov

Közép-Európában elsőként Magyarország adott otthont az Exportfejlesztési Világfórumnak (WEDF), amely a genfi székhelyű Nemzetközi Kereskedelmi Központ (ITC) zászlóshajó rendezvénye. A világ egyik legjelentősebb kereskedelmi konferenciáján mintegy 60 ország több mint 600 üzleti vezetője, politikai döntéshozója, továbbá az exportfejlesztési és befektetésösztönzési szervezetek képviselői vettek részt.

A Nemzetközi Kereskedelmi Központ – mely az ENSZ és a WTO közös kereskedelemfejlesztési szervezete - a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közreműködésével elsőként Közép-Európában Magyarországon, Budapesten rendezte meg a XVII. Exportfejlesztési Világfórumot 2017. október 24-26. között. A három napos eseményen 60 ország miniszterei, állami vezetői, valamint nemzetközi cégvezetők és külkereskedelmi szakemberek közösen vitatták a kis és közepes vállalkozások (KKV) fejlődésének és a nemzetközi ellátási láncokba történő integrációjának a kérdését. A konferencia több szektorra fókuszált: digitális gazdaság, innováció, mezőgazdaság, hulladék- és vízgazdálkodás.

A nemzetközi eseményt Áder János köztársasági elnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Arancha González, a Nemzetközi Kereskedelmi Központ igazgatója nyitotta meg.

Akár exportról, akár befektetésekről legyen szó, kemény versenyben vannak az országok egymással - szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter. Magyarország ebbe a megmérettetésbe úgy lépett be, hogy Európa legalacsonyabb vállalkozói adóját és személyi jövedelem adóját biztosítja, illetve támogatja azokat a nemzetközi vállalatokat, amelyek befektetéseket hoznának ide vagy azokat a cégeket, amelyek termékeiket külföldön értékesítenék - tette hozzá.

Arancha González, a Nemzetközi Kereskedelmi Központ igazgatója úgy vélekedett, hogy minél versenyképesebbek a kis- és közepes vállalatok egy országban, annál erőteljesebb lehet a gazdasági növekedés. Elmondta, segíteni kell ezeket a társaságokat ebben a folyamatban, ami elsősorban a bürokrácia csökkentésével, a logisztika fejlesztésével, a működő tőkéhez való hozzájutással érhető el.

A WEDF-hez kapcsolódóan B2B találkozókra és szakmai kiállításra is sor került, amelynek keretében számos hazai vállalat mutatta be technológiai megoldásait a szakmai közönség előtt, elsősorban az agrár– és élelmiszeripar, környezetipar és vízgazdálkodás területén.