Tisztelt Látogató!

 

Szeretettel üdvözlöm Magyarország genfi ENSZ, WTO és más Nemzetközi Szervezetek melletti Állandó Képviseletének honlapján. Képviseletünk elsődleges feladata, hogy képviselje Hazánk érdekeit a Genfben működő nemzetközi szervezetekben, és biztosítsa Magyarország részvételét az ott folyó tárgyalásokon.

Az Agenda 2030-ban megfogalmazott, az élet számos területére kiterjedő Fenntartható Fejlődési Célok elérését az itt zajló multilaterális folyamatok együtt tudják biztosítani. Számos nemzetközi szervezet működik itt, amelyek közül talán legismertebb az Egészségügyi Világszervezet, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa és a Kereskedelmi Világszervezet. Genf ezért ideális helyszín a közös nemzetközi gondolkodásra és a cselekvési irányok meghatározására a nemzetközi szervezetek, illetve az NGO-k bevonásával. Az itt folyó munka nemcsak a jelen kihívásaira igyekszik válaszokat adni, hanem a jövő generációi számára is kiemelten fontos.

Itt található az Egészségügyi Világszervezet (WHO) központja. A WHO olyan, mindannyiunkat érintő kérdésekkel foglalkozik, mint a koronavírus-világjárvány megfékezése érdekében folytatott nemzetközi összefogás a kutatás-fejlesztés támogatása, valamint az oltóanyagok, kezelések és tesztek igazságos nemzetközi elosztása területén. Kiemelt feladat az egészségügyi kutatás előmozdítása, az egészségügyi vészhelyzetekre adandó válaszok kidolgozása, vagy a járványokkal szembeni hatékony fellépés koordinálása.

Itt működik a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) is. A WTO többek között fórumot biztosít multilaterális kereskedelmi tárgyalások folytatására, vitarendezési fórumként szolgál a tagjai közötti kereskedelmi viták megoldásához, valamint technikai segítséget nyújt a fejlődő országoknak. Kiemelt szerepe van a világgazdaság fejlődése szempontjából.

A város hagyományosan központja az emberi jogi kérdések nemzetközi tárgyalásainak. Itt tartja üléseit az ENSZ Emberi Jogi Tanács (UN Human Rights Council). Hazánk aktív résztvevője a világszervezet emberi jogok előmozdításával és védelmével foglalkozó legfontosabb testületében folyó munkának. Magyarországot alaptörvénye, vonatkozó jogszabályai és intézményrendszere azon országok közé emelik, amelyek jó példával járnak elöl az emberi jogok védelme és érvényesítése területén.

Genf a fellegvára a humanitárius-fejlesztési diplomáciának. A legtöbb humanitárius szervezet központja itt található, így például a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Magyarország fontos szerepet játszik a leszerelési és fegyverzetkorlátozási tanácskozásokon. Hazánk elnökölte korábban többek között a Biológiai és Toxinfegyver Egyezmény (BWC) Genfben megrendezett ülését.

A Nemzetközi Meteorológiai Világszervezet (WMO) kiemelkedő munkát folytat a klímaváltozás elleni globális összefogás, a szélsőséges időjárási jelenségek – aszály, vízhiány, szélsőséges csapadék, vihardagályok, stb. – kezelése terén végzett nemzetközi együttműködés előmozdítása érdekében.

A multilaterális diplomácia aktív résztvevőjeként célunk, hogy Magyarország aktív szereplője maradjon a Genfben zajló folyamatoknak, és képes legyen a regionális és európai kérdéseken túl részt vállalni mindazon globális kérdések megválaszolásában, amelyek meghatározzák életünket és gyermekeink életét a 21. században.

Honlapunkon hasznos böngészést kívánok!

 

Szűcs Margit

Nagykövet, Állandó Képviselő