Tisztelt Látogató!

Üdvözlöm Magyarországnak az ENSZ, a WTO és más genfi Nemzetközi Szervezetek melletti Állandó Képviselete honlapján.

Képviseletünk feladata, hogy biztosítsa Magyarország részvételét a Genfben működő nemzetközi szervezetekben, és képviselje Hazánk érdekeit az ott folyó tárgyalásokon. Genfben található talán a legtöbb nemzetközi szervezet a világon, ami meghatározza a Képviselet munkájának sokszínűségét.
A város hagyományosan központja az emberi jogi kérdések nemzetközi tárgyalásainak. Itt tartja üléseit az ENSZ Emberi Jogi Tanács (UN Human Rights Council). Hazánk aktív résztvevője a világszervezet emberi jogok előmozdításával és védelmével foglalkozó legfontosabb testületében folyó munkának. Magyarország sikeres Egyetemes Időszakos Emberi Jogi Felülvizsgálatára (UPR) két alkalommal – 2011-ben, illetve 2016-ban – került sor. Genf a fellegvára a humanitárius-fejlesztési diplomáciának. A legtöbb humanitárius szervezet központja itt található, így például a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). A legutóbbi Vöröskereszt Nemzetközi Konferencián Magyarország több fontos vállalást tett, amelyek teljesítése folyamatban van. Magyarország fontos szerepet játszik a leszerelési és fegyverzetkorlátozási tanácskozásokon, és figyelemmel követi pl. a városban zajló szíriai közelítő tárgyalásokat is. A Biológiai és Toxinfegyver Egyezmény (BWC) 2016 novemberében Genfben megrendezésre kerülő 8. felülvizsgálati konferenciáját Hazánk elnököli. Itt található a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) székhelye. A WTO többek között fórumot biztosít multilaterális kereskedelmi tárgyalások folytatására, vitarendezési fórumként szolgál a tagjai közötti kereskedelmi viták megoldásához, valamint technikai segítséget nyújt a fejlődő országoknak.

A Nemzetközi Meteorológiai Világszervezet (WMO), illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) központja is itt működik. A WHO olyan mindenkit érintő kérdésekkel foglalkozik, mint az egészségügyi kutatás előmozdítása, az egészségügyi vészhelyzetekre adandó válaszok kidolgozása, vagy a járványokkal szembeni hatékony fellépés koordinálása. Az Agenda 2030-ban megfogalmazott Fenntartható Fejlődési Célok komplex elérését az itt zajló multilaterális folyamatok együtt tudják biztosítani. Genf ezért ideális helyszín a közös nemzetközi gondolkodásra és a cselekvési irányok meghatározására a nemzetközi szervezetek, illetve az NGO-k bevonásával. A multilaterális diplomácia aktív résztvevőjeként célunk, hogy Magyarország aktív szereplője legyen a Genfben zajló folyamatoknak, és képes legyen a regionális és európai kérdéseken túl részt vállalni mindazon globális kérdések megválaszolásában, amelyek meghatározzák életünket a 21. században.

Honlapunkon jó böngészést kívánok!

Dr.Horváth Zsuzsanna

Nagykövet, állandó képviselő